Nóż Hammred Yangi Sashimi 21 cm
- Stalowe ostrze
- Długość ostrza: 21 cm
- Rączka: Drewno Magnoliowe
- Wyprodukowano w Japonii
Noże stalowe to bardzo szeroki temat, odpowiednio dobrane będą nam służyć przez wiele lat a wysoka jakość stali pozwoli w szybkim tempie doprowadzić je do super ostrości. Im lepsza i szlachetniejsza stal tym narzędzia te będą ostrzejsze, nigdy nie da się porządnie naostrzyć kiepskich noży.
Oferowane przez nas noże pochodzą wyłącznie z Japonii a kuźnia Fujitora (producent noży Tojiro) jest uznawana za jedną z pięciu najlepszych w tym kraju. Firma ta opatentowała własną metodę skuwania stali za co zostali wyróżnieni m.in. przez Departament Handlu i Przemysłu tego kraju.
Klasyczna, ręczna praca Japońskich rzemieślników. Klingę wykonano z tradycyjnej, rdzewnej stali "Shirogami" okutej wysokowęglową stalą młotkowaną o różnej twardości.
Tojiro Hammred to tradycyjne dzieło sztuki, połączenie niesamowitej ostrości z duchem klasycznego ostrza (faktura młotkowania stali widoczna i wyczuwalna na klindze). Noże z tej serii produkowane są ręcznie (łącznie 2 warstwy).
Sashimi jest typowym japońskim nożem, głównie przeznaczonym do krojenia świerzych ryb na cienkie, wręcz przezroczyste plastry. Bardzo praktyczny podczas przygotowywania sushi i innych portaw, które w swej doskonałości wymagają niezwykłego kunsztu, precyzyji i czystego cięcia. Jego długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia precyzję a naostrzenie tylko jednej strony - czyste cięcie.
Ostrze: Wysokiej klasy 2 warstwowa rdzewna stal Shirogami (klinga dwustronnie ostrzona)
Długość ostrza: 21 cm