Nóż ceramiczny Sashimi 18 cm
- Ceramiczne ostrze - lekkie i bardzo trwałe
- Długość ostrza: 18 cm
- Rączka: antypoślizgowe tworzywo
- Wyprodukowano w Japonii
Uszlachetnione ostrza tej serii wykonano z węglika cyrkonu (ZrC) są twardsze oraz bardziej wytrzymałe od białych ostrzy.
Sashimi jest typowym japońskim nożem kuchennym, głównie przeznaczonym do krojenia świeżych ryb na cienkie, wręcz przezroczyste plastry oraz bardzo praktyczny podczas przygotowywania sushi i innych potraw, które w swej doskonałości, wymagają niezwykłego kunsztu, precyzji i czystego cięcia. Jego długie, wąskie i sztywne ostrze zapewnia precyzję, naostrzenie tylko jednej strony - czyste cięcie a podwójnie wypalana ceramika z której wykonano ostrze gwarantuje, że wszystkie potrawy zachowają swój naturalny smak, nie stracą witamin a sam nóż będzie nam służył przez wiele lat, bez konieczności częstego ostrzenia.
Ostrze - Wysokiej klasy, szlachetna ceramika twardością zbliżona do diamentu, wytwarzana na bazie węglika cyrkonu (ZrC).
Dzięki ceramicznemu ostrzu, wszystkie produkty (zwłaszcza warzywa i owoce) pozostają pełne witamin i "oryginalnego" smaku nawet po kontakcie z nożem. Jak wiadomo sałatę rwie się, ponieważ po kontakcie z metalem ciemnieje, ogórki obiera się z odpowiedniej strony, aby nie miały goryczki itd. nożem ceramicznym można kroić sałatę, obierać i kroić ogórki (z każdej strony) oraz inne warzywa i owoce bez obaw o ich smak i wartości odżywcze.
Długość ostrza: 18 cm