Nóż Szefa Kuchni Kyotop 15,5cm
- Ceramiczne ostrze - lekkie i trwałe
- Długość ostrza: 15,5 cm
- Rączka: drewno Pakka
- Wyprodukowano w Japonii
Najbardziej zaawansowane noże ceramiczne na świecie, w 100% wytwarzane ręcznie. Rękojeść wykonano z polerowanego drewna Pakka ostrze natomiast jest najczystszą i najtwardszą ceramiką na świecie (stosowaną do produkcji noży). Klinga jest spiekana w temperaturze 1500°C i pod ciśnieniem do 20 000 t/m2 (Hot Isostatic Pressing Process).
Doskonałe połączenie Japońskiego Santoku z europejskim nożem kuchennym. Górna część jak w Santoku - delikatnie obniżony czubek pozwala na szybkie szatkowanie, dolna zaś jak w nożu kucharza - odpowiednio wyprofilowana pozwala na swobodne przesuwanie noża w obydwie strony.
Ostrze - Wysokiej klasy, podwójnie wypalana, szlachetna ceramika twardością zbliżona do diamentu, wytwarzana na bazie dwutlenku cyrkonu.
Dzięki ceramicznemu ostrzu, wszystkie produkty (zwłaszcza warzywa i owoce) pozostają pełne witamin i "oryginalnego" smaku nawet po kontakcie z nożem. Jak wiadomo sałatę rwie się, ponieważ po kontakcie z metalem ciemnieje, ogórki obiera się z odpowiedniej strony, aby nie miały goryczki itd. nożem ceramicznym można kroić sałatę, obierać i kroić ogórki (z każdej strony) oraz inne warzywa i owoce bez obaw o ich smak i wartości odżywcze.
Długość ostrza: 15,5 cm