Nóż stalowy Yanagi Sashimi Global G-14R 30 cm praworęczny
- Twardość ostrza: 56-58 HRC
- Długość całkowita: 43 cm
- Długość ostrza: 30 cm
- Szerokość klingi: 3,3 cm
- Grubość klingi: 3 mm
- Waga: ok. 249 g
Noże stalowe to bardzo szerokie zagadnienie – odpowiednio dobrane będą nam służyć przez wiele lat, a wysoka jakość stali pozwoli w szybkim tempie doprowadzić je do maksymalnej ostrości. Im lepsza i szlachetniejsza stal, tym narzędzia te będą ostrzejsze, ponieważ nie da się niestety porządnie naostrzyć kiepskich noży. Oferowane przez nas noże pochodzą wyłącznie z Japonii. Pojedyncze noże są dokładnie ważone, aby jako gotowe, doskonale wyważone narzędzia idealnie leżały w dłoni. Ich płynne kształty i jednolita konstrukcja eliminują problem zakamarków, w których mogłyby się zbierać resztki jedzenia lub brud. Spełniają zatem najbardziej restrykcyjne normy w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy. Charakterystyczna dla produktów GLOBAL "kropkowana" rękojeść, której powierzchnia pokryta jest regularnie wgłębieniami (przypominającymi na zdjęciach kropki),
gwarantuje pewny uchwyt i zapobiega wyślizgnięciu się noża z dłoni, tudzież podrażnieniom skóry. Noże GLOBAL są przede wszystkim ulubionymi narzędziami najwybitniejszych mistrzów kuchni, którzy pracują w ekskluzywnych hotelach i restauracjach. Słynni kucharze regularnie prezentują je również w stacjach telewizyjnych, gdzie prowadzą programy kulinarne. Noże te są często doceniane na międzynarodowych wystawach gastronomicznych i targach artykułów gospodarstwa domowego.
Seria G obejmuje noże o standardowych rozmiarach oraz noże o długich ostrzach, takie jak noże szefa, noże do plastrowania, wykrawania i filetowania, noże sashimi czy noże orientalne. Znajduje się w niej także bestsellerowy Nóż szefa G-2, wielokrotnie nagradzany w różnych częściach świata. Z wyjątkiem wybranych modeli, ostrza mają szlif obustronny – dla osób prawo i leworęcznych.
Długi, bardzo cienki nóż z ostrym czubkiem o kształcie liścia wierzby, doskonale nadający się do plastrowania i filetowania ryb. Yanagiba lub Yanagi („wierzbowe ostrze”) to rodzaj noża, który wywodzi się z zachodniej Japonii (region Kansai). Został zaprojektowany inaczej niż noże europejskie, ponieważ należy nim ciąć tylko w jednym kierunku – do siebie (technika „hiki kiri”). Tradycyjny szlif jednostronny dla osób praworęcznych zapewnia kontrolę przy precyzyjnych zadaniach i przyspiesza ostrzenie noża.
Produkt posiada certyfikat CE, spełnia wszelkie niezbędne wymogi oraz przepisy, a także został dopuszczony do obrotu na terytorium RP. Kraj pochodzenia: Chiny